דרקונים וספרים

פוסט לבקשתה של יפעת לחנו, שתמכה בפרוייקט מימון ההמון של "עוגות בחלל". מתוך בקשתה של יפעת:
"אני אוהבת דרקונים. אז אם את מעוניינת לכתוב על דרקונים טובים מצחיקים ונבונים אשמח. אם את מעדיפה לכתוב על תרגום ספריה של דיאנה ווין ג'ונס, זו גם אפשרות. או אם את אוהבת את הסופרות: רייצ´ל הרטמן , מורין פ מק'קיו, לואיס מקמסטר בוז'ולד, קרסידה קאוול, או אם את מוכרחה גיי קיי רולינג. כמה מילים על אחת מהן ישמחו אותי מאוד. לו דרקונים פלאיים ילוו אותך ויעשו את חייך מלאי קסם ופלא."
דרקונים הם ללא ספק בראש היררכיית החיות המיתולוגיות שהתגלגלו לספרות הפנטזיה. דרקונים בצורות שונות מופיעים בכל כך הרבה מיתולוגיות שונות, עד שבעלי לדוגמה סבור שאולי יש לכך איזו סיבה שנעוצה במציאות, כגון אנשים שנתקלו במאובנים של דינוזאורים הרבה לפני שנתגלו מדעית. מי יודע.
בכל מקרה, אפשר להבחין בין סוגים שונים של דרקונים גם בפולקלור וגם בספרות הפנטזיה. יש דרקונים עתיקים וחכמים יותר מגדולי החכמים, ויש דרקונים שהם רק חיות מונעי-אינסטינקטים חייתיים. יש דרקונים עצומי ממדים, ויש דרקונים שיכולים לשנות את צורתם ולהלך בינינו כשאר האדם. יש דרקונים בעלי כוחות קסם ודרקונים שגופם או דמם מכילים סגולות קסם. יש יורקי אש ויש שאינם, יש מעופפים ויש שאינם, יש אוגרי אוצרות ויש שבעיקר טורפים. יש דרקונים ידידותיים ודרקונים עוינים, אבל כמעט כולם מסוכנים לאדם.
dragonpage2
בתי טלי פיתחה את אהבת הספרים שלה בזכות דרקונים. זו אותה טלי שבתור פעוטה הסכימה לשמוע רק ספרים שהיו בהם צפרדעים. הספרים הראשונים שהציתו את דמיונה של טלי במידה שדרבנה אותה לקרוא אותם באופן עצמאי, היו כולם ספרים על דרקונים:
עסקי דרקונים והמשכיו, מאת פטרישיה רידי: סדרה מתוקה מאוד שהופכת על ראשם את כללי האגדות ומעניקה להם טוויסט פמיניסטי. סימורין הנסיכה דואגת להיחטף על ידי דרקון, כי היא ממש לא נהנית מחובותיה של נסיכה. הבעיה היא שכל הזמן מנסים להציל אותה, לדאבונה… 
הדרקון הראשון שלי והמשכיו, מאת קרסידה קאוול. הסדרה מוכרת לנו מסרטי הקולנוע המצליחים, שככל הנראה די רחוקים מהמקור. אני מודה, לא קראתי את הספרים, אבל ממבט מרפרף נראה שהם יותר הומוריסטיים ושטותיים מהסרטים. טלי בכל אופן בלעה אותם, וכשגילתה שקיימים עוד ספרים באנגלית שלא תורגמו לעברית, אף התאמצה וניסתה לקרוא הלאה באנגלית.
שומרת הדרקונים מאת קרול ווילקינסון. סיפור סוחף ומרגש על ידידות בין שפחה סינית קטנה לבין אחרון הדרקונים של הקיסר. הספר יקר מאוד ללבי, היה אחת הבחירות שלי לסדרת "גרף צעיר" כשעוד ערכתי אותה. יצאו לו המשכים אך לדאבוני ספק אם יראו אור אי פעם בעברית.
יש עוד אינספור ספרי פנטזיה על דרקונים ועל קשרים בין בני האדם לבין הדרקונים: סדרת הדרקונים מפרן מאת אן מק'קאפרי, סדרה די אינסופית שמתחילה לחזור על עצמה, אבל הספרים הראשונים הם קלסיקה; רבעיית ספרי אראגון מאת כריסטופר פאוליני, הסופר שהפך לרב מכר עוד בטרם מלאו לו עשרים, סדרת טמרייר מאת נעמי נוביק, שלעברית תורגם רק ספרה הראשון דרקון הוד מלכותו; וכמובן הופעות אורח חשובות של דרקונים בספרי שר הטבעות, נרניה, שיר של אש וקרח (משחקי הכס), הקוסם מארץ יםהארי פוטר ועוד ועוד ממיטב הקלסיקות של ספרות הפנטזיה לנוער ולמבוגרים. לא תהיה זאת הגזמה להגיד שנוכחות דרקונים היא מסימני ההיכר של ז'אנר הפנטזיה.
dragonsketch
אחד מספרי הדרקונים המעניינים מבחינתי שראו אור בתקופה האחרונה הוא סרפינה מאת רייצ'ל הרטמן. בספר זה יש סוגים שונים של דרקונים, אך החכמים והמתקדמים שבהם יכולים ללבוש צורת אדם. בצורתם האנושים בולטים הדרקונים בעיקר בהתנהגותם, שיש בה מאפיינים מעט אוטיסטיים: קושי בזיהוי כללי התנהגות חברתיים, התעניינות כפייתית בנתונים ומספרים ועוד. הדרקונים ובני האדם מסוגלים להתרבות, אף שזה מנוגד לחוקים ולטאבו, ומה קורה לפירות של אותם זיווגים הוא שדרת העלילה של הספר. למיטב ידיעתי יש כוונה להוציא לאור בעברית גם את ספר ההמשך החדש.
בספר Dragon Slippers מאת ג'סיקה דיי ג'ורג', הראשון בטרילוגייה מקסימה שלצערי לא תורגמה לעברית, דרקונים הם אוגרים כפיתיים של אוצרות – עד כאן לפי המסורת. אבל אליבא דדיי ג'ורג', כל דרקון מטפח אוסף אחר לפי טעמו. דרקון אחד אוסף נעלים, בעוד חברו אוסף שעוני אורלוגין, ודרקון שלישי אוסף חלונות ויטראז' צבעוניים. ובכן, אוצר הדרקון שלי הוא ספרים. אני דרקונית שאוגרת באופן כפייתי ספרים, ואם תיקחו לי את הספרים היקרים שלי, בהחלט אירק עליכם אש. אם מדפי הספרים שלי הם אוצר גדול, הרי שקובץ של סיפורים קצרים הוא אוצר קטן, ואין שכיית חמדה דרקונית מקובץ האוצר The Dragon Book, בעריכת ג'ק דאן וגרדנר דוזואה. אני רק קוראת את רשימת הסופרים שתרמו לקובץ זה,ומתחילה להזיל ריר: נעמי נוביק ("דרקון הוד מלכותו"), ג'ונתן סטראוד (טרילוגיית ברטימאוס), פיטר ס' ביגל ("החדקרן האחרון"), גארת ניקס ("סבריאל"), ברוס קוביל ("ג'רמי תאצ'ר מגדל דרקון"), גרגורי מגוואייר ("מרשעת"), והגדולה מכולן, דאינה ווין ג'ונס (בספר "חיי קסם" יש דרקון חנוט קטנטן) הם רק אחדים מהסופרים שתרמו לקובץ זה ושספריהם קיימים בעברית. בספר מופיע כל מגוון הדרקונים הספרותיים, מהחיות ועד החכמים, מהמטפוריים ועד הגשמיים להחריד, אף אחד מהם לא שבלוני, כולם מרתקים.
אפשר, כמובן, לכתוב ספרי פנטזיה שאין בהם דרקונים. אבל אני חושבת שאי אפשר להתייחס לספרות הפנטזיה כז'אנר מבלי להזכיר דרקונים. היותם חוליה מקשרת בין הספרות לפולקלור, למיתולוגיה ולדת (אחד הקדושים הפופולריים בין הנוצרים הוא ג'ורג', קוטל הדרקון), והופעתם במגוון תרבויות, מבטיחה לדרקון מקום של קבע בהיכלות התרבות לעתיד לבוא. איך אפשר *לא* לאהוב דרקונים?
תמונות מתוך ספר הדרקונים וסקיצות לספר שכתבה ואיירה טלי סמו.

 

פוסט זה פורסם בקטגוריה Uncategorized. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

11 תגובות על דרקונים וספרים

  1. איילת הגיב:

    אמרת דרקון אמרת ג'ים ונהג הקטר של מיכאל .
    אנדה.
    כך לפחות לטעמי.

  2. רמי הגיב:

    ובפינת הפרסום העצמי – יש גם דרקוני כיס. 🙂
    http://www.sf-f.org.il/sf-f/old_site/story_657.html

  3. גלית הגיב:

    ספר הילדים המקסים שהפגיש את ילדי עם דרקונים הוא 'דרקון אין דבר כזה' של ג'ק קנט
    גם בסדרת ספטימוס היפ יש דרקון רכיבה שימושי מאוד שממלא תפקיד חשוב בעלילה

  4. אלעד הגיב:

    נתקלתי הקיץ בספר בשם flight of dragons מאת פיטר דיקינסון שבו כפי הנראה נסיון רציני למדי להסביר את המיתוסים השונים לגבי דרקונים ולהוכיח באותות ובמופתים שהם אכן היו קיימים, ואיך העסק עובד פיזיקלית וביולוגית. לא זכיתי לעיין בצורה מעמיקה(חברה שמתגוררת בהונג קונד מצאה אותו בחנות ספרים משומשים בתל אביב יום לפני שחזרה). מה שבטוח הספר משגע מבחינה חיצונית, והיווה את ההשראה לסרט אנימציה באותו שם שראיתי בערוץ 1 בילדותי.

    • רז הגיב:

      אלעד: הספר של דיקינסון היה אחד משני מקורות ספרותיים שעליהם התבסס סרט האנימציה. מקור נוסף (וחזק יותר) היה הספר The Dragon and the George של הסופר גורדון ר. דיקסון. זה ספר שנחשב לקלאסיקה של ספרות הפנטסיה, אבל למרבה הצער הוא לא שרד טוב מדי את מבחן הזמן.

  5. אלעד הגיב:

    תודה רז!

  6. דניאל הגיב:

    למה אף מילה על "רומח הדרקון"? אמנם מדובר בסדרה שמתאימה יותר למבוגרים חובבי פנטזיה, אבל רבים, ואני ביניהם, הגיעו אליה לראשונה בעודם בני נוער.

    • gilibug הגיב:

      לא ידעתי שזאת חובה. (או במילים אחרות: רוצה להמליץ, תמליץ, אבל אל תנזוף בי על מה שלא כתבתי. אני לא כותבת על המוני ספרים.)

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s