איך לעדכן את רשימת ההמלצות שלי?
כשפרסמתי לראשונה את רשימת ההמלצות לילדים שאהבו את הארי פוטר, בשנת 2005, נכנסה כל הרשימה לעמוד אחד, שאפשר היה להדפיס ולתלות על לוח מודעות בספרייה בקלי קלות. לאט לאט היא התארכה, ובלחץ המגיבים פיצלתי אותה לפי קבוצות גיל שונות… ובשלב מסוים הבנתי שאני לא עומדת בקצב העדכונים, והרמתי ידיים.
בינתיים עבר עשור, ואין מה לעשות, ואף שהרשימה היתה מלאה קלסיקות אלמותיות לטעמי, היא בכל זאת התיישנה. מדובר היה בעשור במיוחד בעשייה: נכתבו עוד המון ספרים טובים חדשים, וגם רבים מהישנים חודשו ויצאו בתרגומים מעודכנים ובמהדורות נגישות יותר.
כשראיתי השבוע את רשימות הספרים של שירה גלזרמן בשביל בנה דויד, נתקפתי אמביציה לעדכן את הרשימה שלי. אבל ככל שניסיתי לעדכן, כך הבנתי כמה זאת משימה מורכבת, גוזלת זמן, ובמובנים רבים בלתי אפשרית.
אני כבר לא יודעת איך הכי נכון וטוב לפרמט את הרשימה, מה עוד שהפלטפורמה של וורדפרס מאוד לא ידידותית לפירמוטים שונים.
נתקלתי בכל מיני קשיים: החלוקות לפי קבוצות גיל תמיד היו בעייתיות, ופה ושם רציתי להוסיף נימוקים או הסתייגויות (ספר מפחיד, ספר לכל הגילאים, ספר קשה רגשית…) לפעמים אני רוצה לספק מידע על סדרה: האם זו סדרה שלמה או סדרה שעוד מתחדשת, אילו ספרים תורגמו לעברית ואילו עדיין לא. מה לעשות עם התרגומים החדשים. איך לציין סדרה שיש לה יותר ממחבר אחד, כמו 39 הרמזים.
במקור רציתי לכלול ברשימה בעיקר ספרים ברוח סדרת הארי פוטר, והתמקדתי בפנטזיה. אבל עם הזמן התגנבו פנימה גם ספרי מדע בדיוני, היסטוריה אלטרנטיבית, וסתם ספרים טובים עם תיוג לא ברור. ספרים נפלאים אחרים לא נכנסו לרשימה כי אינם ספרי פנטזיה. והאמת היא שהרשימה לא עקבית.
הייתי רוצה לקשר מהספרים לאתרים שבהם אפשר לקנות אותם, ומבחינתי עדיף כשאפשר ישירות מהמו"ל. הייתי רוצה לקשר להמלצות קצת יותר ארוכות מכפי שאני יכולה לכתוב כאן (לא את כל הספרים קראתי בעצמי, וגם אלה שכן, לפעמים קראתי מזמן ואיני זוכרת ברמה של כתיבת המלצה).
בקיצור, הרשימה הזאת קצת יוצאת משליטתי. אולי לכן זנחתי אותה במשך עשור. ידעתי שעדכונה תהיה משימה לא פשוטה.
אולי צריך להקים וויקי המלצות ספרים. אבל האמת שדברים כאלה קיימים. אני מניחה שאנשים אהבו את רשימת ההמלצות שלי משתי סיבות: כי אורכה היה סביר ואפשר היה להשתלט עליה, וכי אני עצמי שימשתי כסוג של שומר סף.
בשלב מסוים פינטזתי שאשתמש באייקונים לסימון מקוצר של ספרים: פנטזיה, מד"ב, מצחיק, מפחיד, ארוך, שייך לסדרה…
אח"כ חשבתי שאולי נכון לפצל את הרשימה לתת רשימות: המלצות על ספרים דיסטופיים, המלצות על ספרים שמתרחשים בבתי ספר/פנימיות, וכו'. וזה, כמובן, בנוסף לרשימות שכבר פיצלתי, כגון רשימת ספרי מרגנית הקלסיים (אבל גם החדשים טובים!) ורשימת הספרים להעצמת בנות (אבל גם לבנים הם טובים! ויש כפילויות! ולא כולם פנטזיה!)
ומה באמת עושים עם סדרות? פינטזתי גם שאכתוב לכל סדרה פוסט נפרד.
או שאקים בלוג נפרד, ברוח אלמנק הספרים המקסים של אניטה סילבי.
אבל למי יש זמן?
בחיי שזאת עבודה.
ובלי לקבוע קריטריונים, המשימה אינסופית ובלתי אפשרית.
איך אקבע קריטריונים להכללת ספרים ברשימה?
איך להיות הוגנת כלפי יוצרים שאני לא בהכרח מכירה, או פחות אוהבת בעצמי אבל אחרים אוהבים מאד?
איך אארגן את המידע כך שיהיה פשוט וקל לשליפה, וברור?
איך משתלטים על כל זה?
האם לוותר וזהו? אבל אני לא רוצה. אני אוהבת להמליץ על ספרים, וזאת אחת המטרות שלשמה הוקם הבלוג הזה.
על כל החלטה שאני מתלבטת לקבל, אני רואה מיד את החסרונות.
אוף.
אולי לפתוח מעין goodreads ישראלי
על פניו נשמע שאת מתעסקת בשתי סוגיות ולא באחת – הראשונה היא פרטים שתרצי לספר על ספרים והשניה היא איך לחלק את הספרים, לאילו קטגוריות.
אז לפי דעתי (ואני ממש מקווה שזה פוסט של בקשת עזרה או שיצאתי ממש מתנשא ומביך חברתית, ואם כן תקני אותי) יש פתרון ממש מגניב (ומאוד טרנדי) לבעיה שלך- hashtags!
קודם כל, צריך ליצור האחדה בפורמט ייצוג המידע (ובעברית פשוט להחליט מה את רוצה לספר על כל ספר: לצורך הדוגמא שם, סופר, שנת יציאה וקישור לאתר הספר) ואז להוסיף לו האשטגים מתוך מאגר שכולם יוכלו לראות ושאת יכולה להרחיב אם תרצי להוסיף עוד קטגוריה מעניינת (דוגמאות: #נוער , #מעל300עמודים, #התבגרות #פרסיג׳קסון וכו׳), וככה קורה דבר מעניין: יש שתי דרכים להסתכל על המאגר, בהסתכלות על ספר בודד את רואה את כלל הקטגוריות להן הוא שייך ויכולה לספר עליו הרבה רק מעצם הכתיבה של האשטאג ספציפי על הספר, ובהסתכלות על מגוון הרשימות יש לך יכולת חזקה מאוד לכוון את התוכן שמוצג לך לכיוון הספרים שאת מחפשת.
החיסרון של צורת העבודה הזו הוא שהיא כמעט לגמרי אקסקלוסיבית למחשב, ואמנם אפשר להדפיס רשימות בודדות ולתלות על הלוח בספריה אך העוצמה האמיתית שלה טמונה באינטראקציה איתה, אה וצריכים גם לייצר מערכת שעושה את זה 🙂
אם מעניין אותך לנסות ולהפוך דבר כזה למציאות יש לי את הידע שצריך וגם אשמח לעזור, המטרה נעלה אני חושב.
אם יש לך סתם עוד שאלות גם אז בשמחה 🙂
לא משנה מה תבחרי, תמיד יהיו חסרונות (ואנשים לא מרוצים)
אני אמא לבת 12, ותמיד תמיד מחפשת המלצות עבורה, ותמיד תוהה מה תואם גיל ומה לא.
לכן אני בעד איזשהוא התאמה גילאית בטווחים מסויימים, או הגדרה של "גיל X ומעלה"
לגבי "איך להיות הוגנת כלפי יוצרים שאני לא בהכרח מכירה, או פחות אוהבת בעצמי אבל אחרים אוהבים מאד?"
היות וזו רשימת המלצה אישית שלך, לדעתי אין סיבה לדאוג להמלצות/העדפות של אנשים אחרים.
אם את רוצה ממש להיות הוגנת את יכולה לעשות "אוסף המלצות של אחרים שאני לא התחברתי אליהם"
לגבי אירגון מידע – בשביל זה יש תגיות ואפשרויות חיפוש באתר, לא ?
ושאלה – למה לא להשתמש בפלטפורמה קיימת כמו אתר סימניה (או משהו דומה) לריכוז ההמלצות ?
היי גילי. אני לא יודעת אם האימייל שלך שיש לי עדיין רלוונטי – נטוויז'ן – אבל שלחתי לך הצעה (לא עסקית!) בעניין לשם.
נשמע באמת מסובך, אבל שתדעי שהרשימות שלך מלוות אותנו לספריה ותמיד נשמח לעוד
(אמא של אחת שתמיד תקח גם הארי פוטר כלשהו מהספריה, למרות שקראה את כולם כבר כמה פעמים)